Енчо Керязов

Снимка на Енчо Керязов

Енчо Керязов е роден на 15 октомври 1973 г. в Ямбол. На 6 години започва да се занимава с акробатика, на 14 вече е майстор на спорта, а на 15 става член на националния ни мъжки отбор по акробатика. Завършва спортно училище. По-късно става цирков акробат и гастролира в Австрия, Германия, Финландия, Англия, Испания и други европейски държави, а след 2000 година започва самостоятелна кариера на еквилибрист.

През 1989 г. постъпва в цирка в жокейската трупа “Романови”. За кратко време майсторството му е оценено по достойнство и стига до най-елитните циркове на Европа, играе в едни от най-големите казина и вариетета. През 2007 година печели “Сребърен клоун” и Наградата на публиката на най-престижния световен фестивал за цирково изкуство в Монте Карло.

В 110-годишната история на българското цирково изкуство Енчо Керязов е първият и единствен български цирков артист, на който се присъжда това отличие за солов номер. Всичките клоуни досега са печелени от масови номера. Този приз му носи привилегията да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк на Евросъюза – „Ронкали“. Първото признание у нас идва от екипа на енциклопедичното издание „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, където е вписан като 356-тата от тези хиляда.

Той е почетен гражданин на Ямбол. През 2012 година участва като гост в журито на „България търси талант“.

На 24 май 2012 г., в чест на Денят на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България е удостоен с високото държавно отличие „Златен век“. През 2013 г. е удостоен със „Сребърна мечка“ в Ижевск, столицата на сибирската Република Удмутрия.

Енчо Керязов подари наградата си за Будител на годината 2015 на Ямбол

Снимка на Енчо Керязов

Световноизвестният акробат-цирков артист Енчо Керязов изрази по изключително благороден начин благодарността си към Ямбол и неговата общественост. На специална церемония в обновения Безистен той връчи на кмета на града Георги Славов "Златен ключ" и дипломата към него, които артистът получи като отличие в класацията на Радио FM+ за Будител на годината - 2015.

В своето обръщение към гражданите на Ямбол и общинската управа г-н Керязов заяви:

Уважаеми г-н кмете,
Госпожи и господа общински съветници!
Уважаеми съграждани и мои приятели!

Радостен и горд съм, че заедно с вас днес стоим в един нов и много красив градски център, който по най-добър начин олицетворява девиза на Ямбол: Идвам от древността – отивам в бъдещето! Радостен съм и от факта, че точно в този център на нашия град мога да заявя: Ямбол е центърът на моя свят, където и да се намирам по света и днес виждам, че имам още по-голямо основание да се гордея с това. А да бъда почетен гражданин на нашия град – звание, с което общинският съвет на града ме удостои и ми беше връчено от г-н Георги Славов – за мен е чест и гордост и ви давам дума, че ще нося и занапред с още по-голяма отговорност.

Отново искам да подчертая, че в лицето на г-н Славов общинското ръководство на града прие с подчертано внимание и разбиране съучастието в инициативата на моята фондация за подкрепа на талантливите и успешни деца първо на града, а днес и на цяла България! Поводът за тази наша среща е желанието ми да изкажа моята благодарност лично към г-н Славов и към всички мои съграждани, които ме подкрепиха в класацията на Радио FM+ като Будител на годината – в този смисъл считам, че моята награда принадлежи на Ямбол! А с талантливите деца, които растат тук, аз не се съмнявам, че от своята славна древност нашият град е устремен и към едно достойно бъдеще! Днес за мен е още един празник, много личен: честит имен ден на всички именици в деня на Света Ана - моята майка носи това име и аз съм много щастлив да я поздравя!!!
Благодаря още веднъж сърдечно на всички!"

От своя страна кметът Георги Славов благодари на Енчо Керязов за жеста, който прави към Ямбол. Този жест, който е първи по рода си от страна на личност от такъв ранг - да върне нещо на града, от който е получил нещо - е пример за всички успели личности, че човек не трябва да забравя откъде е тръгнал, защото и най-големият успех има смисъл, когато е споделен и ражда добри дела.