Ески джамия

Снимка на Ески джамия

Ески джамия в град Ямбол е втората по големина джамия в България. Тя се намира в центъра на площад “Освобождение”. Построена е след падането на Ямбол под османско владичество - лятото на 1373 г. Отначало сградата е била квадратна. Изградена е с останки на ямболската крепост. Вградени са големи и малки мраморни камъни. Виждат се характерни средновековни архитектурни детайли, както и прагове с оси за вратите. По-късно сградата е разширена на изток и запад и е изградено минарето, което има необичайни черти - квадратна форма и кръгла горна част от сирийски и източно анадолски произход.

В джамията се влиза през северен, голям сводест вход. Западният вход е реконструиран. Като цяло джамията има три входа, които водят към главната зала, но днес се използва само централният вход.

Източната ниша е отделена със завеса и се ползва като зала за молитви от жените. Има плитчина в южната стена на джамията, която служи за поставянето на някои атрибути, участващи в молитвите. Централният купол е масивен с огромни колони, подкрепящи извисяващите се арки от четирите страни.

Ески джамия е единственото свято мюсюлманско място в Ямбол и една от най – внушителните сгради на града. След разрушаването й тя e реставрирана в оригиналния си вид. Вътрешните стенописи на джамията датират от 17 век и са добре запазени.

След реставрацията на Безистена, започва реставрацията на Ески джамия /1973 г./. Проекта отново е на арх. Никола Мушанов от Националния институт за паметниците на културата. Преди реставрацията на джамията централното помещение се използва за молитви и обряди, част от нея за архива и склад за украсата за празниците на града.

В процеса на работа в четирите ъгъла на купола са намерени вградени четири акустични гърнета, които правят акустиката в сградата много добра. В югозападния край е намерен свод с конструктивно значение. След реставрацията на джамията се предвижда тя да се използва за концертна зала. Пристигат и специалисти от Чехия, за да доставят орган. В последствие настъпват демократичните промени и джамията не става концертна зала. Легенди за намереното злато при реставрацията дълго време бунтуват духовете, но това се оказва лъжа.