Държавен куклен театър "Георги Митев"

Кукленият театър в гр. Ямбол е своеобразен културен център за духовното израстване на младите хора. На 27 март 1957 година, Международният ден на театъра, се състои първото куклено-театрално представление в града. В края на 1970 г. с Указ на Министерския съвет на Република България, театърът се утвърждава като държавна културна институция.

Гордост е, че театърът е успял да премине през всички превратности на времето. Днес е сред първите куклени театри в България с утвърдена слава не само у нас, но и в чужбина. Продукцията на театъра се е изнасяла и изнася далеч зад пределите на страната – Полша, Италия, Франция, Германия, Япония, Щвеция, Белгия, Русия, Унгария, Узбекистан, Турция, Югославия, където получава високо признание за своето изкуство. С мюзикъла "Приказка за чистотата" театърът става носител на Голямата награда на международното жури на куклено-театралния фестивал " Двама са малко, трима са много " – Пловдив 2000 и Преходната статуетка на Фондация " Холандия " за източно-европейско изкуство.

През 2002 г. Куклен театър – Ямбол получава високото отличие – Златен герб на град Ямбол за принос в развитието на куклено-театралното изкуство. През 2003 г. на Националния куклено-театрален фестивал " Михаил Лъкатник " е присъдена на театъра колективна актьорска награда за спектакъла "Червенокосият Джайлс от Хам ". През 2005 г. постановката "Цветове" получава няколко персонални награди и наградата на Областна администрация – Ямбол. През м. ноември 2005 г. Държавен куклен театър – Ямбол е включен в образователен проект на 17 район на Будапеща, наброяващ 250 000 жители. През 2006 г. фестивалния спектакъл "Цветове" е номиниран за най-престижната награда "Икар" на САБ. През 2007 г. театърът отново е номиниран за националната театрална награда на Съюза на артистите в България – "Икар" за постановката "Спящата красавица". Същата година театърът получава голямата награда на Община "Тунджа" -"Джон Атанасов" – златен, за принос в културния живот. През 2008 г. театърът получава награда за режисура, за "Румето и старият лъв" – постановка Ангел Попов. Същата година през м. юни театърът представя страната на Световния фестивал на изкуствата "Рио Локо" – Тулуза – Франция. През м.октомври постановката "Румето и старият лъв" получава награда на Бурса, Република Турция. През 2009 година на Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник"- специалната награда за творчески постижения на името на Георги Митев – Жоро. През 2011 година театърът получава награда за режисура на Ангел Попов за "Най-важното нещо". Държавен куклен театър – Ямбол е член на Съюза на артистите в България член на УНИМА и от 2007 година пълноправен член на ЮНЕСКО.

Театърът е домакин на Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" с международно участие.