Митко Щерев

Снимка на Митко Щерев

Митко Генчев Щерев е един от най-талантливите български композитори, а почти всичките му песни са хитове. Роден е на 28 януари 1946 г. в Ямбол. Завършва музикалното училище в Пловдив - специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град. В средата на 1960 год. започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров “Синьо-белите”.

В началото на 1970 год. е ръководител на оркестър “Маковете”, който съпровожда Лили Иванова. През 1974 г. М. Щерев създава група “Диана Експрес” и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея. Някои от най-големите им хитове са “Северина”, “Душа” и “Наследство”. Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на попмузика у нас.

Митко Щерев се реализира като популярен композитор на филмова музика. Написал е музика за повече от 30 игрални филма, работил е с някои от най-известните ни режисьори, сред които Въло Радев, Мариана Евстатиева и Иванка Гръбчева. Автор е на музиката на филмите: “Дубльорът”, “Осъдени души”, “По хълмовете на времето”, “Човек от народа”, “Адаптация”, “Комбина”, “La Donna E Mobile” и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.