Средновековна крепост на Ямбол

Снимка на Средновековна крепост

Ямболската крепост (още Крепост Дъбилин) е разположена в западната част на град Ямбол. Крепостта е била изградена на полуострова, където сега е Професионалната Техническа Гимназия "Иван Райнов", обиколена от трите страни от река Тунджа. Предполага се че крепостта е възникнала X-XI век, след падането на България под византийска власт. При археологически проучвания на региона са открити артефакти, показващи че преди крепостта на това място са съществували две други селища - в периодите IV-VI в. и края на VI.в., които са били разрушени. През вековете на своето съществуване Ямболската крепост е била ту българска, ту Византийска.

Крепостната стена е изградена в края на Х век, като неколкократно е била реконструирана и разширявана през ХІІ–ХІV век. През първата половина на XIII в. разширението обхваща северната и западната част. От крепостта днес си личат останките от вход и квадратна кула. Височината на запазения крепостен зид е около 1 метър с дължина около 20 метра.

През 1965 г. крепостта е обявена за паметник на културата от национално значение. В наши дни голяма част от Ямболската средновековна крепост е проучена, консервирана и достъпна за посещение. Това е единственият археологически паметник на територията на град Ямбол от Средновековието.